„A kutyám lehetőség, hogy jobb ember legyek”

Kutya-gyerek kommunikációs tréning

Az egyedülálló Kutya-gyerek kommunikációs foglalkozásunk a kutyákról szóló ismeretterjesztés hiánypótló ága, melyet Halász Árpád tréner 10 éve fejlesztett ki, kimondottan a kutyatámadások megakadályozása és kivédése érdekében.  

A kutya-gyerek kommunikációs tréning egy interaktív óra, amit kicsi óvodás gyerekektől kezdve az idősekig mindenki nagyon élvez, egyrészt a játékos, élményekkel teli tanulásnak, másrészt az egyértelmű, életmentő  mozdulatoknak köszönhetően. Az egyébként nagyon komoly téma viccesen, történetekkel fűszerezve hangzik el, természetesen az adott korosztály számára érthető módon. A foglalkozásokon az oktatók saját, jól szocializált, képzett, egészséges kutyáikkal mutatják be a kutya testjeleit és néhány vicces trükköt.

A kutya-gyerek kommunikációs tréninget megrendelheti telefonon:

Halász Árpád, tel.: 06  30 9521 305

A tréning témái:

 • Hogyan “beszélgetnek” a kutyák?
 • Miért támadhat egy kutya?
 • Mit tegyünk a különböző helyzetekben?
 • Hogyan védhetjük meg az életünket kutyatámadás esetén?

A gyerekek korosztálya kifejezetten veszélyeztetett, hiszen nem ők a kutyatartók, hanem legtöbbször elszenvedői a felnőttek hanyagságából adódó tragédiáknak. A közhiedelemmel ellentétben az állatok nem kiszámíthatatlanok, sőt, éppen ellenkezőleg, aki ismeri őket, pontosan meg tudja mondani, hogy mikor, mire, hogyan fognak reagálni. Mi emberek vagyunk annyira tudatlanok és önzőek, hogy bár bevonszoljuk az állatokat a mesterkélt emberi  közegünkbe, ki- és felhasználjuk őket, ám nem vesszük a fáradságot, hogy megismerjük csak a legminimálisabb igényeiket is. Például a kutyának alapvető igénye, hogy számára is érthető és mindig egyértelmű szabályok között éljen, ám legtöbbször gyerekünkként ajnározzuk őket, megadva nekik ezzel az összes döntési jogot  bármilyen helyzetben. Mielőtt egy kutya támad, már számtalanszor hozott olyan döntést, amire a gazdája csak legyint és elnézi neki. Majd amikor a kutya számára teljesen természetes, ám számunkra bűnös dolgot tesz: harap, rögtön ellene fordulunk és nem értjük hogyan is történhetett ez, hiszen mi úgy szerettük és mindent megadtunk neki!  Bármily meglepő az esetek 100%-ban az ember a felelős a kutyatámadásokért!  Tegyen ellene, hogy az Ön gyermeke ne legyen kutyatámadás áldozata!

Néhány szituáció, melyből tragédia lehet:

 • A gyermek bemászik egy ismeretlen helyre, pl. focilabda után, ahol őrkutya van. A kutya itt a feladatát végzi, őrzi a területét.
 • A gyermek bemegy egy barátjához ahol kutya lakik. A kutya itt a feladatát végzi, őrzi a területét és a családot.
 • A család saját kutyája támad a gyerekre. Ez tipikusan a túlszeretett, szabályok nélkül élő kutyák esete, amikor is a kutya úgy érzi, a gazda helyett rendet kell tennie.
 • Kertből, telepről kiengedett  kutya támad. Az egyik legnagyobb veszélyforrás!  Az ilyen kutya, akinek megengedik, hogy rendszeresen bejárja a környékbeli utcákat, roppant magabiztos, az egész környéket a sajátjának ismeri fel és védelmezi azt.
 • A valóban kóbor, tehát kidobott, elveszett kutyák jelentik a legkisebb veszélyt, hiszen nincsen hová tartozniuk, bizonytalanok, csatlakozni vágynak, nincs amit védjenek. Egy nem szakavatott szem számára azonban minden utcán csatangoló kutya kóbor, ezért él a téves hit, miszerint a kóbor kutyák támadnak.  Ez megint csak az ismeretek hiányára utal, hiszen a kóbor állat maximum magát védi, ha úgy véli bántalmazzák, de ez talán csak megengedett.
 • A gazdátlan kutyák egy másik csoportja, akik már emberi gondviselés nélkül, szabadban születtek és nőttek fel. Ezek az állatok jelentik a legkisebb veszélyt, hiszen ők nincsenek az emberekhez szokva és hasonlóan a vadállatokhoz, messze elkerülik az embereket.

Kutya-gyerek kommunikációs tréninget általában óvodákban, iskolákban, gyermek otthonokban, idősek otthonában tartunk, de szívesen elmegyünk bármilyen közösségbe, egyszerre maximum 30 főig, zárt vagy szabadtéri helyen elvonó ingerek nélkül. A tréningen életet mentő cselekvések megtanulása is a cél, ezért egyszerre nagy létszámban vagy ünnepségeken nem hatékony az információ átadása, hiszen a figyelem megoszlik mind az oktatók, mind a jelen lévők között. Nagyobb létszám esetén több oktatóval egyszerre, párhuzamos csoportokban tudunk dolgozni.

A kutyákról szóló ismeretterjesztésnek egyéb ágát igen sok szervezet képviseli. Ilyenek lehetnek:

 • a kutyás bemutatók, amikor is a közönségnek egy kisebb vagy nagyobb gazdikból álló csapat engedelmességi és ügyességi gyakorlatokból bemutatót tart, esetleg elmondják az alapvető kutyatartási szabályokat is, a végén pedig mindenkinek lehet kutyát simogatni.
 • az ismeretterjesztő órák (esetleg munkafüzetekkel dolgozással), melyek egyértelmű információkat adnak az állatok gondozásáról.

Kutya-gyerek kommunikációs tréninget kizárólag Halász Árpád és az általa tartott képzésen részt vett  és szerződésben álló, fényképes igazolvánnyal rendelkező oktatók tartanak az országban. Csak az általunk megtartott foglalkozások minőségéért tudunk felelősséget vállalni. Kérjük, hogy az oktatóktól minden esetben kérjék a fényképes igazolványt!

Ha szeretné ezt a szolgáltatásunkat igénybe venni vagy érdeklődne, hívjon minket:

Halász Árpád,  tel: 06  30 9521 305


Kapcsolat

Gödöllői Kutyasport Központ

2100 Gödöllő, Kőrösi Cs.S. u. vége

Tel: 06 30 9521 305

GKSK Kapcsolat Kattinson a nagyobb térképért