„A kutyám lehetőség, hogy jobb ember legyek”

“Kölcsön-kutyás” tanfolyam

2018.01.27-03.11. Tanfolyamosok

Amikor tudod és érzed, hogy segítettél akár egy gyermeknek is legyőzni a félelmét, megismertetni őt a kutya jeleivel és majdan felelős állattartóvá tenni…amikor lobogtatva hozzák a rajzokat és köszönik az együtt eltöltött időt, akár osztálykiránduláson, gyerektáborban vagy egy állatos szülinapon … akkor az olyan nagyon jó érzés!

gyrajzok_suli

Gyerekszáj

Palágyi Dóri részt vett kutyás nyári táborunkon, illetve a kölcsön-kutyás tanfolyamon is.

A 2012. novemberében a Ki Miben Tudós? vetélkedőn a kutyákról tartott egy igazán tartalmas előadást. Ajánljuk mindenkinek sok szeretettel: http://www.youtube.com/watch?v=pB-YTTGHrTg&feature=youtu.be

A gyerekek nevére kattintva elolvashatod, hogy mit gondolnak ők a tanfolyamról.

Panka

Dóri

Imi

Adrienn

Dóri

Emese

Lackó

Luca

Orsi

 

Képek:

[Gallery not found] [Gallery not found]

 

A 2012. január 18-i Gödöllői Szolgálat-ban megjelent egy cikk a “Kölcsön-kutyás” tanfolyamról, mely gyerekeknek szól. Az eredeti cikket ide kattintva olvashatod, a hetedik oldalon.

Miért ajánlja az iskola ezt a tanfolyamot? A cikket elolvasva mindez kiderül!

Gödöllői Kutyasport Központ (régi nevén Gödöllői Kutyakiképző Iskola) az igen népszerű és nagy látogatottságnak örvendő alap-és középfokú tanfolyamai mellett elindította a gyermekeknek szóló kutyás tanfolyamát. Ez a hiánypótló lehetőség azért egyedülálló, mert nem kell hozzá saját kutya. A Központ a foglalkozások idejére biztosítja a gyerekek számára a kutyákat, amiket  - a szülők nagy örömére  - nem kell hazavinni.

Megkérdeztük Halász Árpádot, a Gödöllői Kutyasport Központ vezetőjét, honnan jött az ötlet.

-          A szintén gyerekeknek tartott nyári táboraink alkalmával egyre többen kerestek meg  azzal az igénnyel, hogy év közben szívesen jönnének alapfokú tanfolyamra és tanulnának még többet, de a legtöbb gyereknek nincs kutyája. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek állatszerető és értő szemlélettel nőjenek fel, ezért örömmel ért minket a kérés. Összeállítottunk egy 4 hétvégés fiataloknak szóló tematikát és egy kis oktató füzetet. Már az első tanfolyamnak is nagy sikere volt.

Milyen kutyákat kapnak kölcsön a gyerekek?

-          Első sorban „filmes” kutyákat.  A Központban  laknak azok a kutyák, akikkel filmekben, reklámokban dolgozunk. Ezek a kutyusok többek között Gerard Depardieuvel, Donald Sutherlanddel és Angelina Jolieval forgattak. Ezek a kutyusok egytől-egyig egészséges, kedves, jól nevelt kutyusok.

Hány éves kortól lehet jelentkezni?

-          A kölcsönkutyás tanfolyamra 10 – 15 éves korig várjuk a fiatalokat. Természetesen olyanok is jöhetnek, akiknek van otthon kutyája, hiszen a foglalkozásokon a kölcsön kutyával elsajátított feladatokat az otthoni kutyusnak is lehet tanítgatni. Várjuk azokat is, akik egyáltalán nem ismerik a kutyákat, esetleg kicsit tartanak is tőlük. A kis létszámú csoport, a barátságos oktatók és az odaadó négylábúak mindent megtesznek azért, hogy eloszlassák a félelmeket és magabiztosságot nyújtó tudást adjanak.

Mi a tapasztalat, hogyan  viszonyulnak a kutyák a gyerekekhez?

-          Ezeknek a kutyáknak a viselkedését a  filmforgatások előtt teszteljük, szocializáljuk őket és tréningezünk velük. A forgatásokon is abszolút agresszió mentesnek és bárkivel együttműködőnek kell lenniük. Emberközpontúak, nem ijednek meg hirtelen zajoktól, kiegyensúlyozottak, így ideálisak gyerekek mellé is.  Az első örömteli találkozást követően már a foglalkozás felétől minden kutya és „gazdája”, harmonikus párost alkotott. Hozzá kell tenni , hogy a foglalkozások 80% -ban póráz nélkül zajlanak, a tanítás a pozitív megerősítésen – közös játék, jutalom falat – alapul.

Hogyan viszonyultak a gyerekek a kutyákhoz?

-          Hagytuk, hogy a gyerekek válasszanak, mert hisszük, hogy a későbbi együttműködés a kölcsönös szimpátián múlik. A kutyák kiválasztásába csak akkor szólunk bele, ha a kutyus tetszetős külseje csábítóbb volt, mint a viselkedése. Figyelmet fordítunk arra, hogy egy hiperaktív gyerkőc egy aktívabb, de kiegyensúlyozott kutyával, míg egy csendesebb, szerényebb „gazdi” egy nyugodtabb, de nyitott kutyával szerezzen élményeket.  A foglalkozások nem csak az idő eltöltéséről szólnak. A kutyákkal való játékos tanulás olyan mély tartalmakat is hordoz, melyek meghatározóak lehetnek a gyermekek egészséges szemléletének kialakításában, készségek és képességek fejlesztésében.  Például azok a gyerekek, akiknek szétszórt a figyelme, a foglalkozások alatt  aktív koncentrálást tanulhatnak. Aki gátlásosabb,  a kutya segítségével és a sok játékos gyakorlatnak köszönhetően sokkal nyitottabbá válik. Fantasztikus volt látni, hogy ezek a folyamatok milyen gyorsan mennek végbe és felépül az a kommunikációs híd, melynek segítségével  egy nyelvet beszél a gyerek és a kutya.

Megkérdeztük a tanfolyamon részt vevő Nagy Alexandrát (14) és Nagy Richárdot (11) az élményeikről:

Hogyan éreztétek magatokat és mi volt a legjobb élményetek a tanfolyamon?

Alexandra: A játékos feladatok tetszettek és a vidám hangulat. Rendkívül érdekes volt, amiket tanultunk és hasznos is.  A legjobb élmény a közös játékok a csoporttal: tapsolós, dobbantós. Jó lenne, ha a tanárok a suliban olyanok lennének, mint a tanfolyamon az oktatók.

Ricsi: Amikor beléptünk, kicsit bizonytalan voltam, de mindenki barátként kezelt minket és a kutyák is szeretetet sugároztak. Nagy élmény volt az első találkozás, amikor Árpi nekem ajánlotta a labradort, Dustit. A tanfolyam alatt nagyon megszerettem ezt a fajtát.

Miről tanultatok?

Alexandra: Hogyan legyek falkavezér : )

Ricsi: A helyes etetésről, a fajták gondozásáról, és arról, hogyan érjem el, hogy rám figyeljen a kutyám.

Ha nincs kutyátok, miért akartatok jönni, mi motivált, hogy jelentkezzetek?

Alexandra: Szeretem a kutyákat és szeretnék minél többet tudni róluk. Azt szerettem volna, hogy tudjam a tanultakat használni és felkészültek legyünk, ha nekünk is lesz.

Ricsi: Anya ráncigált el, mert nem bíztam a kutyákban. A tanfolyam végére ez már elmúlt.

Szeretnétek saját kutyát?

Alexandra: Még szép. Jó érzés biztos hátterű tudással elindulni. Rottweilert választanék, az oktatónak is az volt, megszerettem. Jó házőrző, okos és  szép.

Ricsi: Egyértelmű. Jó lesz tanítgatni. Labradort szeretnék, mert a tanfolyamon is az volt és megtetszett.

A négy hetes tanfolyam végéniIzgultatok-e a vizsgán?

Alexandra: Nem annyira, de jó volt túllenni rajta, örültem a 95 pontnak.

Ricsi: Hajaj! Mert sokan voltak a nézők, de örültem a magas pontnak, a maximum 100 pontból 97pontot értem el!

Kinek ajánlanátok a „kölcsön-kutyás” gyerektanfolyamot?

Alexandra: Azoknak, akik félnek a kutyáktól, mert itt biztosan megtanulják kezelni a félelmüket. Akiknek nincs kutyájuk, de szeretnének, vagy van kutyájuk, de jobban meg szeretnék ismerni a gondolkodását.

Ricsi: Akik szeretik a kutyát, meg azoknak is, akik annyira nem kedvelik őket, mert itt biztosan jól éreznék magukat. Már várjuk a következőt. Ez olyan élmény, ha elkezded, nem tudod abbahagyni.

Dr. Kovács Ilona állatorvos:  A kiegyensúlyozott gyerek-kutya kapcsolat kialakítását mint 3 gyermekes édesanya és mint állatorvos is nagyon fontosnak tartom. Az iskolás korú gyerekeknek a kedvencek tartása, a velük való foglalkozás stabilitást, biztonságot, sikerélményt jelent. A gyerekek gyakran fordulnak kutyájuk felé, ha szomorúak, gondjaik vannak vagy ha biztonságra vágynak. Egy kutyás program az egyik legjobb társasjáték: amint megértik a kutya jelzéseit, testbeszédét, egyre toleránsabbá válnak az állattal. Ha a gyerekek rendszeresen foglalkoznak kedvencükkel, ez segítségként szolgál az időbeosztás megtanulásában, a felelősség tudat kialakításában. Ez természetesen az élet minden területén kamatozódik. Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek szívesen olvasnak,  tanulnak a kutyák szokásairól, igényeiről, a felelős állattartásról, a természet-és állatvédelemről, ha valaki megfelelően motiválja őket , ha felkelti az érdeklődésüket. Ezeket az információkat aztán beépítik a hétköznapjaikba, továbbadják ismerőseiknek. Az állatokkal való játék pedig segíti a gyerekek közösségbe való beilleszkedését.

A kölcsön kutyás gyerektanfolyamról további információt a www.godolloikutyasport.hu oldalon olvashat.

Kapcsolat

Gödöllői Kutyasport Központ

2100 Gödöllő, Kőrösi Cs.S. u. vége

Tel: 06 30 9521 305

GKSK Kapcsolat Kattinson a nagyobb térképért