„A kutyám lehetőség, hogy jobb ember legyek”

Állatasszisztált terápiás kutyavezető- és terápiás kutya tanfolyam

Állatasszisztált-terápiás kutyavezetői és terápiás kutya vizsgára felkészítő

tanfolyam indul a

Gödöllői Kutyasport Központ és a

Nyolc-Kéz-Láb Állatterápiás Munkaközösség (Matemedik 97. Bt.)

közös szervezésében.

  2017. október  – 2018. május.  minden második vasárnap, 14-17 óráig

Jelentkezési határidő: október 20. éjfél

online jelentkezési lap ide kattintva kitölthető : https://docs.google.com/forms/d/1NwRjBixeHgm9IU0Hyo5XFQc_VMAK-e2dEz3-kcjYAtg/edit

Kinek ajánljuk:

Olyan gazdik jelentkezését várjuk, akik kutyájukkal szeretnének önkéntesként bekapcsolódni valamely civil szervezet terápiás munkájába, vagy a Halász Árpád / GKSK-által kidolgozott kutya-gyerek kommunikációs tanfolyamon szeretnének később továbbtanulni.

Jelentkezési feltétel:

A gazda részéről betöltött 18. életév, megfelelő motiváció és elkötelezettség a segítőmunka iránt.  A kutya részéről betöltött 1. életév, alapfokú engedelmesség (K99 E/2 vizsga anyaga), kedves és barátságos természet, emberek felé való nyitottság. A vizsga megléte nem feltétel, de a feladatokat a tanfolyam megkezdése előtt a felvételi beszélgetésen be kell mutatni. Felvételi beszélgetés: október 22-én.

Helyszín:

Gödöllői Kutyasport Központ  (2100 Gödöllő, Kőrösi Cs.S. u. vége), illetve alkalmanként terepfoglalkozás különböző külső helyszíneken.

A tanfolyam felépítése:

Felvételi beszélgetés: október 22. Temperamentum vizsga felkészülés: november 5, 19, december 3, 17, január 14, 28. Hospitálás (kutya nélkül, 5 óra) az elméleti vizsga és a temperamentum vizsga teljesítését követően, egyénileg egyeztetett időpontokban. Gyakorlati felkészülés: egyéni ütemben, a temperamentum vizsgát követően (15 alkalom). A terápiás záróvizsgák várhatóan április végén, május elején tehetőek le.

A tanfolyam díja, fizetési feltételek:

A tanfolyam ára 200.000 Ft. Jelentkezéskor 25.000 Ft fizetendő, részletfizetés megegyezés szerint lehetséges.

Mi is ez a Terápiás kutya tanfolyam?

A 10 hónapos terápiás tanfolyamon a gazdik és a kutyák – a tanfolyamot vezető oktatók segítségével és szakmai irányításával – elsajátítják a megfelelő kiképzési technikákat, megtanítják kutyájuknak a temperamentum vizsga feladatait, számtalan trükköt és játékot, melyeket a gyakorlati képzés során igazi terápiás csoportokban, szituációkban elmélyítenek. Az elméleti előadásokon betekintést nyerhetnek a terápiás kutyák alkalmazásának alapjaiba, jogi szabályozásába, az állategészségügy kapcsolódó ismereteibe, a beteg és fogyatékos kliensekkel való munka tudományába. Mindezek segítségével kialakíthatják a helyes kommunikációt kutyájukkal, a célcsoporttal és a szakemberekkel. A tanfolyam célja, hogy a páros megszerezze az “terápiás kutya tanusítványt”, egyúttal a kutya engedelmes és szófogadó munkatársává váljon gazdájának és a kliensekkel dolgozó szakembereknek. Amiben a gazdinak célszerű jönni a foglalkozásokra:

  • “Játszós” ruhába, ami nem baj, ha piszkos lesz
  • Kényelmes, sportos cipőbe, ami szintén nem baj, ha koszolódik
  • Télen érdemes síoverálban jönni, ha esik, esőkabátot hozni

És amit célszerű hozni:

  • A tanfolyam első napjára a beiratkozáshoz szükséges a kutya oltási könyve!
  • Nagyon finom jutalomfalatot a kutyának, lehetőleg ne kutyakekszet, inkább: virslit, párizsit, sajtot, sült csirkét, stb.
  • Jutalomfalat tartó övtáskát és NE zacskót!
  • Kényelmes, 1,2-1,5m  textilpórázt, nyakörvet
  • Kutyakaki gyűjtő zacskót (csak amíg eljutunk a Központig, ott lapáttal gyűjti össze a gazdi a kutyája ürülékét és teszi kukába)
  • Jó kedvet rossz idő esetén : )))

A szükséges felszereléseket (klikker, jutalomfalat tartó, könyvek, stb)  a Központban is meg tudja vásárolni: )

Kérdések és válaszok:

Miért kell a kutyának minimum 1 évesnek lennie a tanfolyam kezdéskor?

A tanfolyam végén a kutyák MATESZ által hivatalosan elismert TERÁPIÁS KUTYA vizsgát tesznek. Ehhez a munkához szükséges a kellő komolyság és fegyelem, valamint engedelmesség, kialakult temperamentum.

Felnőtt vagy idősebb, 5-8 éves kutyával is érdemes a tanfolyamra járni?

A terápiás munka sok simogatást és játékos feladatot ad a kutyának. Véleményünk szerint sohasem késő elkezdeni! A tanítás pozitív megerősítéssel történik, azaz dicsérettel és jutalommal, melyet biztosan egy idősebb kutya is szívesen fogad. Amennyiben a gazdi úgy ítéli meg, hogy kutyája megfelelő kondícióval és munkakedvvel rendelkezik, mi nem állunk a lelkesedése útjába! Matemedik 97 Bt. Bővebb információ: tel: 36-30-425 4458 e-mail: nyolckezlab.segitokutya@gmail.com

Kapcsolat

Gödöllői Kutyasport Központ

2100 Gödöllő, Kőrösi Cs.S. u. vége

Tel: 06 30 9521 305

GKSK Kapcsolat Kattinson a nagyobb térképért